Zoals gezegd spreken we binnen EFT over het kloppen op de acupunctuurpunten. De manier waarop je klopt noemen we het klop-protocol. Hiervan zijn diverse varianten in omloop. Enkele bekende varianten zijn die van Gary Graig (Official EFT), Robert Smith (Faster EFT)en Sylvia Hartmann (Energy EFT).
Het EFT protocol van Gary Graig
NB: Gary’s klop-protocol is in de loop der jaren versimpeld. Het kan dus zijn dat je al googlend nog oudere varianten tegenkomt.
Voordat we inhoudelijk op het klop-protocol ingaan:
- Het is verstandig om het klop-protocol eerst ‘droog’ te oefenen, dus start niet gelijk met een emotioneel thema. Leer eerst maar eens de punten te vinden zodat je als het ware automatisch kunt kloppen. Hoe meer aandacht je immers voor de klop-techniek hebt, des te minder effectief het kloppen is.
- Het is niet zo belangrijk hoe je klopt, behalve dat je het niet te hard moet doen. Bij voorkeur wat zachtjes kloppen. Snel of langzaam kloppen is vooral een persoonlijke voorkeur. Ik klop bij voorkeur met mijn rechter (= dominante) hand en dan meestal alleen maar met mijn middelvinger, maar je mag ook met twee of drie vingers kloppen.
- Per punt klop je in het algemeen iets tussen de 3 en 7 keer. Minder en meer is niet perse verkeerd, maar in het algemeen minder nuttig. Bij het droog oefenen mag je desnoods tellen. Bij het echt toepassen van EFT echter niet. Dat leidt je alleen maar bij de emoties weg.
- Maak je niet druk als je tijdens het kloppen merkt dat je een punt hebt overgeslagen. De volgorde is trouwens in essentie niet belangrijk voor het effect, echter wel voor het ‘automatiseren’ van het kloppen.
- Het is beter om zo precies mogelijk op het punt te kloppen, maar het komt ook weer niet te precies; het is geen acupunctuur.
- Als je het klop-protocol voldoende ‘in je vingers’ hebt, dus als je het voldoende ‘automatisch’ kunt doen, pak dan eerst een niet al te zwaar thema. Beperk je tot een enkele emotionele herinnering, waarvan de intensiteit van de emotie niet te groot is. Werk bij voorkeur liever niet op een herinnering die veel angst oproept. Dat kun je beter met een ervaren EFT-therapeut doen.
De stappen van het Official EFT Protocol van Gary Graig
STAP 1: kies een specifieke emotionele herinnering. Kies binnen die herinnering een zo’n specifiek mogelijk moment uit.
STAP 2: stap ‘in’ dat specifieke moment. Voel, zie, ruik, hoor alsof je weer terug bent in dat ene specifieke moment.
STAP 3: stel vast WAT je nu voelt en WAAR je het voelt en score de intensiteit van wat je voelt tussen 0 en 10, waarbij 0 niets is en 10 het meest intens wat je ooit hebt meegemaakt.
STAP 4: Benoem de emotie of het gevoel; geef het een [naam]. Deze [naam] wordt door Gary Graig de zgn. herhaalzin of sleutelwoord genoemd.
STAP 5: klop met de vingertoppen van je dominante hand op het zgn. ‘karatepunt’ (i.e. de zachte zijkant van je andere hand (pinkzijde)), terwijl je de volgende zin uitspreekt (1x is voldoende):
Ook al voel ik [naam] toch accepteer ik mezelf volledig.
STAP 6: klop succesievelijk op alle EFT-punten, terwijl je per punt zegt [naam].
STAP 7: Ga weer terug naar STAP 2 en herhaal de hele procedure net zolang totdat je helemaal niets meer ziet, voelt, ruikt, hoort als je aan die ene specifieke moment denkt.
STAP 8: Als je nog maar weinig voelt doe dan je uiterste best om nog iets te voelen/zien/horen/ruiken, tot dat zelfs dat niet meer lukt. Dan pas ben je echt klaar met dat specifieke moment uit je herinnering.
STAP 9: Check of er nog een specifiek beladen moment in die herinnering zit. Werk die op dezelfde manier af, totdat de gehele herinnering ontladen is.
Het kan zijn dat je in STAP 7 merkt dat het WAT en WAAR je het voelt verandert. Als dat zo is, pas je ook de [naam] aan.
Kloppunten uit het EFT Protocol
NB: Bijna alle punten vind je zowel links als rechts op je lichaam. Het maakt niet uit of je het linker of rechterpunt gebruikt. Als je dat prettig vindt mag je wisselen, op beide punten tegelijkertijd of alternerend kloppen. Als je rechts bent, klop je op de punten op je gezicht bij voorkeur ook op de rechterkant. Voor de punten op je romp kun je dan beter de linker punten gebruiken, omdat dit i.h.a. comfortabeler is voor jezelf.
De volgende afbeeldingen (in de voorkeursvolgorde van het kloppen) laten zien waar de betreffende kloppunten zich bevinden:
NB: Gary Graig laat in de praktijk het ‘leverpunt’ weg. Deze ligt een handbreedte onder te tepel (bij een man) en iets onder de borst bij de vrouw. Als je op het leverpunt klopt dan ontkom je er bijna niet aan dat je de borst raakt, vandaar dat hij dit punt wegliet bij het behandelen van een ander. Overigens geldt dit m.i. ook voor het ‘miltpunt’ (laatste foto). Ook dan is de kans groot dat je bij het kloppen de borst raakt. Dit is natuurlijk alleen relevant als je bij een ander klopt en die ander is een vrouw.
NB: Omdat ik rechtshandig ben klop ik op de rechterkant van mijn gezicht. Zoals je in de afbeeldingen ziet klop ik op de twee linker punten op de romp. Dat vind ik persoonlijk de meest comfortabele manier.